ABC de vitamine – un ghid cuprinzător pentru vitamine

Vitaminele sunt compuși organici care sunt necesari pentru funcțiile metabolice normale. Aceste funcții includ utilizarea proteinelor pentru repararea țesuturilor deteriorate și transformarea grăsimilor și a carbohidraților în energie. Ele nu furnizează direct organismului energie sau calorii. Deoarece vitaminele (cu excepția vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul nostru, ele trebuie consumate printr-o dietă pentru a preveni perturbarea deficitului de vitamină.

În total, există 13 vitamine, care sunt împărțite în două categorii: solubile în grăsimi și solubile în apă. Vitaminele solubile în apă, care includ vitaminele C și B, nu pot fi stocate în organism. Acestea trebuie să fie în mod constant completate, deoarece acestea sunt rapid excretate în urină. Grasimile solubile, pe de alta parte, pot fi depozitate temporar in ficat si tesuturi grase.

Istoria vitaminelor

Cu mult înainte de descoperirea vitaminelor, multe culturi știau că anumite alimente sunt foarte benefice pentru corpul nostru. În timpul vechilor egipteni, ei și-au hrănit pacienții cu ficatul pentru a vindeca orbirea de noapte. Datele recente arată că orbirea de noapte este cauzată de deficiența de vitamina A.

Din secolul al XVIII-lea, mulți medici și oameni de știință au făcut descoperiri profunde despre natura și beneficiile vitaminelor.

 • În 1747, chirurgul naval scoțian Dr. James Lind a descoperit că un nutrient (acum cunoscut sub numele de vitamina C) conținut în produsele citrice ajută la prevenirea scorbutului
 • În 1905, Dr. William Fletcher a descoperit că, dacă eliminați anumiți nutrienți (cunoscuți în prezent ca vitamine) din alimente, poate apărea o boală. El a făcut această observație investigând cauzele. beriberi în Asia de Sud-Est. Dr. Fletcher a concluzionat că oasele de orez nealcoolizate conțin "factori specifici" care împiedică beriberi
 • În 1912, omul de știință polonez, Casimir Funk, a numit componentele alimentare ale produselor alimentare "vitamine", "vit", adică viață, "amine", molecule găsite în tiamină. Mai târziu a ajuns la concluzia că, dacă ne lipsește anumite vitamine, pot apărea boli asociate cu acestea.

funcții

 • vitamină O vitamină solubilă în grăsimi care ne ajută să vedem în întuneric. Este cunoscut ca retinol, deoarece produce pigmenți constatați în retină. Vitamina A contribuie la sănătatea și creșterea tuturor celulelor și țesuturilor corpului nostru. Ajută la formarea și menținerea dinților, a pielii, a țesuturilor și a membranelor mucoase sănătoase.
 • Vitamina D Aceasta este o vitamina solubila in grasimi care se gaseste in anumite alimente si poate fi produsa de corpul nostru dupa expunerea la radiatii ultraviolete din lumina soarelui. Această vitamină promovează absorbția calciului și a fosforului și ajută la depozitarea acestor minerale în dinți și oase. Prin promovarea absorbției de calciu, vitamina D ajută la construirea și menținerea oaselor puternice. Studiile arată că vitamina D ajută de asemenea la menținerea unui sistem imunitar sănătos și ajută la reglarea creșterii și diferențierii celulelor.
 • Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsime și un puternic antioxidant care protejează țesutul celular de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt produse secundare potențial nocive ale metabolismului energetic care pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Studiile au arătat că vitamina E poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, sân și prostată.

  În plus, studii recente au arătat că vitamina E consolidează sistemul imunitar, îmbunătățește funcția creierului și promovează formarea celulelor roșii din sânge. Sa observat că vitamina E contribuie la reducerea riscului de apariție a diferitelor tulburări vizuale, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară.

 • Vitamina K este o vitamina solubila in grasime cunoscuta ca vitamina "coagulant". Datoria principală a acestei vitamine este de a reglementa coagularea normală a sângelui (prin formarea de protrombină). Coagularea sângelui apare instantaneu atunci când există o deteriorare sau ruptură a oricărui vas de sânge. Reglează acest proces, ajutând organismul să transporte calciu. Vitamina K este implicată în sinteza mai multor proteine ​​care sunt necesare pentru funcții cum ar fi coagularea și anticoagularea. Vitamina K, prevenind întărirea arterelor, poate reduce incidența bolilor de inimă și a insuficienței cardiace.
 • Vitamina C Este o vitamină solubilă în apă care afectează organismul în moduri diferite. Este necesar pentru sinteza colagenului, o proteină importantă utilizată pentru a crea vase de sânge, țesut cicatricial, piele, tendoane și ligamente. Vitamina C este necesară pentru repararea și întreținerea acestor părți și ajută la vindecarea rănilor. Vitamina C este implicată activ în formarea norepfrinei, un neurotransmițător care joacă un rol important în funcționarea creierului.

  Vitamina C, un puternic antioxidant, în cantități mici, poate rezista daunelor provocate de radicalii liberi, care sunt produse secundare negative ale activității metabolice. Acumularea acestor radicali liberi a fost asociată cu procesul de îmbătrânire. Cercetările de-a lungul timpului au arătat că radicalii liberi contribuie la dezvoltarea bolilor, cum ar fi boala cardiacă, degenerescența maculară și cancerul.

 • tiamină, complex de vitamina B solubil în apă și ajută organismul să creeze energie prin împărțirea carbohidraților și a grăsimilor. Tiamina, cunoscută și sub numele de vitamina B1, este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală și contribuie la buna funcționare a sistemului cardiac, nervos și digestiv. Vitamina B1 ajută la menținerea funcționării normale a sistemelor digestive, nervoase, cardiovasculare. Poate fi depozitat temporar în țesutul muscular; epuizarea poate să apară cât de repede în decurs de 14 zile.
 • Riboflavina (vitamina B2) Este o vitamină solubilă în apă care ajută organismul să producă energie prin metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor. De asemenea, ajută la transformarea triptofanului (un aminoacid esențial) în niacină (o altă vitamină B) și activează vitamina B6. Riboflavinul ajută, de asemenea, sistemul antioxidant al organismului să protejeze împotriva radicalilor liberi. Este vital pentru diferite sisteme de corp, cum ar fi sistemul nervos, reproductiv și imunitar.
 • niacina este un complex vitamino-B solubil în apă, care joacă un rol important în metabolismul energetic, transformând carbohidrații și grăsimile. De asemenea, ajută organismul să elimine toxinele nocive, să producă hormoni steroizi și să restabilească ADN-ul. Vitamina B3 joacă un rol important în tractul nostru digestiv, menținând tonusul muscular neted. Studiile au arătat că niacinul este eficient pentru scăderea colesterolului și îmbunătățirea circulației cardiovasculare.
 • Vitamina B5 (acid pantotenic) este o vitamină solubilă în apă din grupa B. Ea, ca și alți membri ai familiei complexelor B, ajută la metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților pentru producerea și eliberarea de energie. Este cunoscut sub numele de "vitamina anti-stres", care susține glandele suprarenale în eliberarea cortizolului de hormon de stres.

  Acidul pantotenic ajută glandele suprarenale să producă alți hormoni importanți care ajută organismul să lupte împotriva alergiilor și să regleze metabolismul. De asemenea, este foarte important pentru stimularea sistemului imunitar de a produce mai mulți anticorpi.

 • Vitamina B6 (piridoxină) este solubil în apă care ajută la producerea proteinelor care apoi creează corpuri celulare. Ajută la transformarea triptofanului (un aminoacid esențial) în niacină (vitamina B3) și serotonină, un neurotransmițător biologic. Vitamina B6 ajută sistemul imunitar prin creșterea producției de WBC pentru combaterea infecțiilor. Organismul are nevoie de vitamina B6 pentru a face hemoglobina. Hemoglobina, componenta principală a celulelor roșii din sânge, se leagă de oxigen, dând-o la toate țesuturile corpului. De asemenea, crește cantitatea de oxigen transportată de hemoglobină. Astfel, deficitul de vitamina B6 poate duce la o formă de anemie. De asemenea, ajută la menținerea nivelurilor de glucoză din sânge în intervalul normal. Când glicemia este scăzută, organismul are nevoie de vitamina B6 pentru a transforma carbohidrații depozitați în glucoză pentru a menține nivelurile normale de zahăr din sânge. Studiile recente au arătat că vitamina B6 reduce homocisteina, care a fost cauza bolilor cardiace.
 • acid folic este o vitamină solubilă în apă, care joacă un rol important în producerea de ADN și ARN, care produc noi corpuri celulare. Folate este necesar pentru replicarea ADN-ului și poate preveni modificările ADN care pot duce la cancer. El este activ implicat în divizarea rapidă și creșterea celulelor în timpul copilariei și al sarcinii. Cu ajutorul vitaminei B12, folatul formează hemoglobina, care este conținută în celulele roșii din sânge, asigurând transportul eficient al oxigenului către țesuturile din jur ale corpului. Folatul joacă un rol în reducerea nivelului de homocisteină din sânge.
 • Vitamina B12 Este o vitamină solubilă în apă, importantă pentru producerea de globule roșii și celule nervoase sănătoase. Necesar pentru replicarea ADN și ARN. Vitamina B12, cu ajutorul vitaminei B6 și a acidului folic, controlează nivelul de homocisteină din organism. Cantitățile excesive de homocisteină sunt asociate cu un risc crescut de boală cardiacă și accident vascular cerebral. Ca și alte vitamine solubile în apă, vitamina B12 joacă un rol important în diviziunea și creșterea celulelor. De asemenea, crește nivelul de energie prin metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților.

  Vitamina B12 intră în organism prin legarea la proteinele conținute în alimente. În timpul digestiei, acidul clorhidric eliberează vitamina B12 din proteine. După eliberare, vitamina B12 este combinată cu o substanță numită factor intern (IF). Acest complex poate fi acum absorbit prin tractul gastro-intestinal.

 • biotină este o vitamină solubilă în apă, clasificată în mod obișnuit ca complex de vitamină B. Ca și alte vitamine B, ajută celulele organismului să producă energie. Ajută la absorbția grăsimilor, a proteinelor (aminoacizilor) și a carbohidraților în alimente. Este important pentru creșterea celulelor, producerea de acizi grași, menține un nivel stabil al zahărului din sânge și întărește părul și unghiile. Acesta joacă un rol în ciclul de acid citric, un proces în care energia biochimică este creată în timpul respirației aerobe. De asemenea, joacă un rol în transferul de dioxid de carbon în organism. Studiile preliminare sugerează că biotina poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului la persoanele cu diabet zaharat, în special diabetul de tip 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *