Cum ajuta vitaminele antioxidante să stabilizeze radicalii liberi?

Vitaminele antioxidante ne protejează organismul de boli, îmbătrânire și, cel mai important, de lupta împotriva radicalilor liberi prezenți în corpul nostru. Radicalii prezenți în corpul nostru sunt dăunători și dăunează sănătății noastre, ducând la îmbătrânirea prematură, ridurile și alte boli. Probabil citim despre antioxidanți din clasa noastră de biologie la școală, abia dacă ne concentrăm asupra faptelor și efectelor sale. Să analizăm mai întâi câteva informații de bază despre radicalii și antioxidanții.

În procesul de oxidare, atunci când moleculele de oxigen reacționează cu alte substanțe ale moleculei, electronul rămâne liber în procesul de schimb, rezultând astfel că ele devin radicali liberi. Această eliberare a moleculelor deteriorate în timpul oxidării provoacă rugina mașinii și merele maro. Aceste molecule deteriorate sunt produse în organismul uman ca urmare a distrugerii alimentelor.

Radicalii liberi răniți și dezechilibrați tind să se stabilizeze prin "furtul" unui electron de la alte molecule sănătoase. Oxidarea generează mai multe molecule deteriorate cu fiecare respirație a plămânilor, dăunând un număr semnificativ de celule sănătoase. Atunci când sistemul nostru imunitar trimite celule albe din sânge pentru a lupta împotriva infractorilor care fac mai multe daune asupra moleculelor, se înmulțește în număr mare. Aceste celule nesănătoase, aflate sub influența mediului toxic al fumului, gazelor de eșapament, substanțelor chimice dăunătoare etc., ajută la numărul covârșitor de molecule deteriorate din corpul nostru.

Din fericire, organismul nostru produce, de asemenea, vitamine antioxidante care ne protejează cel mai bine de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Acești antioxidanți din corpul nostru sunt alimentați cu vitaminele A, C, E și beta-caroten, seleniu mineral și pigmenți de plante, cum ar fi luteina. Aceste substanțe și altele au efectul de a opri reacția în lanț. Antioxidanții sunt localizați între radicalii liberi și celulele sănătoase ale corpului, stabilizând întregul proces.

O moleculă de antioxidant poate urmări doar un singur radical liber. Atât timp cât organismul are o cantitate adecvată de antioxidanți, acesta va lupta imediat cu radicalii liberi. Cu toate acestea, în cazul în care rezervele sunt mici, organismul poate fi ușor supraîncărcat cu aceste molecule deteriorate, ceea ce face imposibilă detectarea lor cu vitamine antioxidante. Depinde complet de cât de sănătos este dieta noastră și de faptul dacă există suficiente vitamine naturale pentru luptă.

Există cazuri în care anumite vitamine, care sunt necesare pentru a controla producerea de molecule deteriorate, pot să nu fie potrivite pentru tipul de corp. Alergiile și alte reacții sunt normale pentru unii, ceea ce face necesar să se ia vitamine antioxidante sub formă de capsule și tablete. Aceste suplimente antioxidante sunt o altă formă de suplimente de vitamine care pot beneficia în mare măsură de organismul nostru. Cumpărați vitamine antioxidante numai după consultarea medicilor și a experților, deoarece trebuie să știți cum corpul dumneavoastră reacționează la radicalii liberi și alte substanțe ale moleculei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *